Shopping cart is empty.

In Europa de grootste,

in uw regio de beste.

Veilig betalen
via uw bank
Betaal veilig met Paypal
folder_2012

 

Wat is PC werkgeheugen?

27-Jul-2016
Werkgeheugen

Een vast onderdeel dat je altijd tegen komt in een computer in het werkgeheugen. Ook wel intern geheugen of RAM (geheugen) genoemd. Alle benamingen doelen op het zelfde. Een stuk geheugen in de computer waar de processor tijdelijk informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.

Het werkgeheugen is niet het enige tijdelijke geheugen dat een computer heeft. In de processor zit ook tijdelijk geheugen dat heel erg snel is, maar ook heel erg duur. Dit heet het cache geheugen dat vaak uit meerdere geheugenblokjes bestaat met de namen L1, L2 en L3.

Als de processor gegevens nodig heeft zal hij dit eerst in het het dichtstbijzijnde L1 cache geheugen willen halen. Dit is het snelste geheugen. Staat het daar niet in dan zal de processor vervolgens gaan kijken in het minder snelle L2 en het L3 cache geheugen.

Mocht het daar ook niet in staan dan zal de processor buiten de processor gaan kijken in het werkgeheugen. In dit grote geheugen dat tegenwoordig meer dan 1GB groot is kan de processor veel data in kwijt. Dit werkgeheugen een is stuk goedkoper, maar wel minder snel dan cache geheugen dat in een processor zit.

Wat doet het werkgeheugen?

Dit werkgeheugen is de laatste buffer tot aan het opslagapparaat waar u uw gegevens voor een langere tijd op bewaard. Het werkgeheugen verliest elke keer nadat u de computer uit zet zijn gegevens die de processor erin geeft gezet. Daarom is dit ook een tijdelijk geheugen.

Het werkgeheugen bewaard gegevens voor de processor. Hoe groter en sneller het werkgeheugen hoe minder de processor moet wachten op zijn gegevens. De processor wordt ieder jaar sneller. De snelheid van het geheugen blijft achter.

Toch hebben we sinds kort een nieuwe type werkgeheugen DDR4 dat weer een stuk sneller is geworden.

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Hoe meer werkgeheugen hoe sneller de computer, maar meer geheugen kost ook extra geld. Daarom is het altijd even slim om te kijken of je het echt zoveel werkgeheugen nodig bent.

We zijn intussen in de periode beland dat 2GB aan werkgeheugen het minimale advies is om te hebben. Daarmee kan je computer alle basis taken aan. Soms zie je nog wel 1GB werkgeheugen in simpele draadloze computers die dan ook zijn voorzien met een simpele processor. Hier kan je alleen simpele taken mee uitvieren als internetten, e-mail en muziek luisteren.

Wil je echt meer met je computer doen dan zal je meer werkgeheugen moeten hebben. Heb je te weinig werkgeheugen, dan zal je dat merken aan dat de computer langzaam reageert. Dit kan komen omdat het werkgeheugen vol is en er gegevens uitgehaald moet worden en nieuwe moet worden ingeladen. Dit kost uiteraard tijd en snelheid.

Hieronder mijn advies hoeveel uw werkgeheugen uw computer het beste kan hebben bij uw gebruik.

Laag gebruik

Als u af en toe de computer gebruikt om te internetten, e-mailen en muziek luistert dan heeft u aan 1GB tot 2GB genoeg.

Basis gebruik

Maak je meer gebruikt van je computer bijvoorbeeld ook voor werk of studie waarbij je naast internet, mail, muziek ook document maakt en daardoor veel bestanden maakt en meerdere programma’s tegelijk open heeft staan is 2GB tot 4GB mijn advies.

Gemiddeld gebruik

Maak je naast de taken die ik eerder heb beschreven ook gebruik van foto- en videobewerkingssoftware en moet je computer soepel werken bij al je taken dan is 4GB tot 8GB mijn advies.

Zwaar gebruik

Gebruik jij je computer als gaming computer en ben je vaak aan het video-bewerken dan is veel werkgeheugen ideaal om een snelle computer te hebben. Mijn advies is minimaal 8GB aan werkgeheugen te nemen.

Wat voor type werkgeheugen zijn er?

Op dit moment zal je 2 typen werkgeheugen in computers vinden. DDR3 en het nieuwe DDR4 werkgeheugen. Oudere typen zijn DDR en DDR2 zal je niet meer tegenkomen in nieuwe computers.

In veel gevallen zal je nog DDR3 tegen komen. Koop je een computer met een nieuwe Skylake processor van Intel. Dan zal het mogelijk zijn dat er het snellere DDR4 werkgeheugen is geïnstalleerd.

Wat voor soorten werkgeheugen zijn er?

We kennen 2 soorten werkgeheugen. DIMM geheugen voor in desktop computers. En SO-DIMM geheugen voor in draagbare computers. De werking van beide geheugen is hetzelfde. Alleen de maat van de geheugenmodule is anders.

Omdat in draagbare computers minder ruimte is, zijn er kleine geheugenmodulen gemaakt zodat ze bijvoorbeeld in een laptops passen.

Dimm & So-Dimm

De bovenste is het normale DIMM geheugen dat je in desktops vind. En de onderste module is SO-DIMM dat een stuk kleiner is en minder ruimte in neemt in draagbare computers.

Bron: computerkiezen.nl


Reageer op dit bericht

Nee Heel veel
Captcha Image