Shopping cart is empty.

In Europa de grootste,

in uw regio de beste.

Veilig betalen
via uw bank
Betaal veilig met Paypal
folder_2012

 

USB door de jaren heen: van 1.0A naar 3.0C

24-Feb-2016

In 1996 maakten we voor het eerst kennis met USB. In dat jaar introduceerde Intel de protocolversie USB 1.0. Deze was ontwikkeld om de langzame parallelle en seriële poorten in computers te vervangen. Sindsdien zijn de ontwikkelingen binnen USB erg snel gegaan. In de tabel hieronder zijn de verschillende USB versies op een rijtje gezet. Let op, de snelheden zijn theoretisch en worden in de praktijk vaak niet gehaald.

USB door de jaren heen

Behalve verschillende versies kent USB ook verschillende connectoren. Hierbij geldt dat de A-stekker altijd aan de computerkant zit en de B-stekker aan de zijde van het randapparaat. De mini en micro USB connectoren zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in kleinere randapparatuur, zoals camera’s en smartphones. 

USB ingangen en connectoren

De USB standaard wordt anno 2016 steeds meer ingevuld door het allernieuwste USB type C. Deze vervangt USB A, B, mini en micro USB en zal op de langere termijn de oude ingangen en connectoren overbodig maken. Het USB type C zal ook door Apple (in MacBooks) worden gebruikt.

Het grootste voordeel van het nieuwe USB type C is natuurlijk dat er voortaan één stekkertype is dat overal op past. De stekker is extra dun en maakt geen onderscheid in een boven- of onderkant. Daarnaast is de snelheid van opladen en dataoverdracht verdubbeld in vergelijking met USB 3.0. Hierdoor kunnen ook laptops met deze standaard worden opgeladen.

Bron: Elka Pieterman.


Reageer op dit bericht

Nee Heel veel
Captcha Image